Wyróżnienia

Zakupy na raty.

Zastanawiasz się nad zakupem ekspresu do kawy? 0

 

Chcesz rozkoszować się aromatyczną kawą każdego dnia lub zaskoczyć gości serwując pyszne espresso czy efektowne latte macchiato? Zadajesz sobie pytanie: jaki ekspres wybrać, aby w pełni spełnił Twoje oczekiwania?

Zanim podejmiemy decyzję o zakupie odpowiedniego ekspresu, zwróćmy uwagę na kilka istotnych kwestii.

Na rynku dostępna jest bardzo szeroka oferta ekspresów do kawy. Ekspresy dzielimy na przelewowe i ciśnieniowe. Ekspresy ciśnieniowe mogą być nisko lub wysokociśnieniowe, kolbowe lub automatyczne.

Zajmiemy się tutaj głównie automatycznym ekspresem ciśnieniowym, ponieważ kawa parzona pod dużym ciśnieniem jest zdecydowanie lepsza, bardziej aromatyczna a co najważniejsze zdrowsza od tzw. zalewajki.  

Ekspresy ciśnieniowe dają nam bardzo dużo możliwości i wyposażone są w rozmaite funkcje. Podstawowym ich zadaniem jest zaparzanie ciemnego espresso, na bazie którego można przyrządzić wiele napojów mlecznych, takich jak: caffe latte, latte macchiato i cappuccino.

Najwygodniejsze w obsłudze są oczywiście ekspresy automatyczne. W zależności od rodzaju napoju kawowego, jaki wybierzemy, ekspres sam dobiera odpowiednią ilość wody i kawy, którą mieli i zaparza.

Jak sama nazwa wskazuje, ekspres ciśnieniowy w swojej pracy wykorzystuje wysokie ciśnienie. Ciśnienie w ekspresie mierzone jest w barach. Wartość ciśnienia, najczęściej jest to 15 barów, oznacza siłę, z jaką woda o temperaturze 95°C wtłaczana jest do pojemnika z kawą, następnie trafia bezpośrednio do filiżanki. Czas parzenia wynosi ok 30 sekund. W ten sposób, świeżo mielona i zaparzona kawa, posiada mocny aromat i charakterystyczną piankę zwaną cremą. Crema powstaje pod wpływem wysokiego ciśnienia i oprócz ładnego wyglądu dłużej utrzymuje aromat i temperaturę napoju.

Zaletą  ekspresów ciśnieniowych jest bardzo proste czyszczenie. Fusy w postaci zbitej pastylki transportowane są do zbiornika na zużytą kawę. Wystarczy jedynie wyjąć pojemnik, usunąć jego zawartość i dokładnie umyć aby zapobiec powstawaniu bakterii.

 

Ekspresy ciśnieniowe posiadają wiele udogodnień. Oto najważniejsze z nich:

 

Wyświetlacz tekstowy, kolorowy lub dotykowy zapewnia w pełni intuicyjną obsługę. Wystarczy użyć pokrętła lub dotknąć panel dotykowy a lista specjałów kawowych pojawi się na nowoczesnym wyświetlaczu TFT, jak również wszystkie komunikaty dotyczące uzupełnienia ziaren kawy, wody, opróżnienia zbiornika na fusy, odkamieniania itp.

 

One Touch - najnowsze ekspresy wyposażone w funkcję One Touch, dzięki której możemy przygotować kawowe specjały bez konieczności przesuwania filiżanki, czy szklanki – jedynie za naciśnięciem jednego przycisku. Wystarczy koniec wężyka zanurzyć w pojemniku z mlekiem, a ekspres sam wyczaruje nam nasz ulubiony rodzaj kawy np. cappuccino.

 

Filtry - niektóre ekspresy posiadają wbudowane filtry cząstek lub węglowe, które gwarantują zawsze świeżo filtrowaną wodę, usuwając z niej składniki źle wpływające na smak i jakość parzonej kawy. Nowością na rynku jest wprowadzony przez JURĘ Inteligentny system wody (I.W.S.®) z automatycznym czujnikiem filtra, który umożliwia jego automatyczne wykrycie oraz odpowiednie ustawienie urządzenia. Filtry są też bezwzględne dla kamienia, przedłużając tym samym żywotność ekspresu.

System Termoblok – powoduje bardzo szybkie nagrzewanie wody w ekspresie. Im większa moc grzałki, tym szybsze rozgrzanie ekspresu i gotowość do pracy. Moc ekspresu jest uzależniona od wielkości urządzenia. Ekspresy automatyczne mają zazwyczaj moc 1300-1500 W. 

Regulowana wylewka - najnowsze ekspresy posiadają pojedynczą lub podwójną wylewkę z regulacją wysokości w zakresie od 55 do 153 mm, co pozwala nam na przyrządzenie espresso, cappuccino w filiżance lub caffe latte, latte macchiato w wysokiej szklance.

 

Spienianie mleka - Ekspresy ciśnieniowe zazwyczaj wyposażone są w system umożliwiający podgrzewanie oraz spienianie mleka. Główną rolę odgrywa tu dysza wytwarzająca parę. Do dyszy podłączamy wężyk którego drugą końcówkę umieszcza się w pojemniku z mlekiem. Gorąca para wodna pod ciśnieniem zasysa mleko z pojemnika i spienia w dyszy. JURA opracowała rewolucyjną technologię gładkiej pianki (fine foam), która pozwala spienić mleko do uzyskania gładkiej tekstury i trwałej konsystencji według profesjonalnych standardów baristycznych. W taki sposób możemy przyrządzić rozmaite rodzaje kawy, jak cappuccino, latte, czy macchiato.

Pojemność zbiorników na wodę i ziarna ma również istotne znaczenie. Jeśli nasz ekspres przyrządza dużą ilość napojów, wybierzmy zbiorniki o większej pojemności. Jeśli spożywamy mało kaw, pojemniki mogą być mniejsze. Pamiętajmy, że kawa szybko wietrzeje, więc lepiej w miarę potrzeb dosypać świeżych ziaren czy uzupełnić zbiornik świeżą wodą.

Podgrzewanie filiżanek - Kiedy do zimnej porcelanowej filiżanki popłynie gorąca kawa, traci dużo ciepła. W ogrzanej wcześniej filiżance zaparzana kawa zachowuje swoją temperaturę zdecydowanie dłużej i jest bardziej aromatyczna. Niektóre ekspresy mają wbudowaną płytę podgrzewającą lub oddzielny podgrzewacz do filiżanek.

Wstępne zaparzanie - System Wstępnego Zaparzania pozwala na wydobycie maksimum aromatu z każdej mieszanki i każdego rodzaju kawy. Jednostka zaparzania jest kluczowym komponentem każdego w pełni automatycznego ekspresu do kawy. Jednostka zaparzająca umożliwia regulacje ilości kawy od 5 nawet do 16 gram kawy. To pozwala na przygotowanie kawy dokładnie według naszych indywidualnych preferencji.

Maksimum aromatu - Obecnie ekspresy wyposażone są w zaawansowane procesy parzenia. Polegają one na optymalnym czasie ekstrakcji w celu wydobycia z kawy całego bogactwa smaków i aromatów, imitując wręcz pracę wprawionego baristy. Mowa tu o P.E.P.® - Procesie Ekstrakcji Pulsacyjnej - procesie opracowanym przez JURĘ oraz o Aroma Balance - 3 profilach smakowych opracowanych przez NIVONĘ.   

Zwróćmy uwagę również na możliwości zaprogramowania indywidualnej: mocy kawy, ilości wody i temperatury parzenia

Pozostaje nam wygląd urządzenia. Ekspresy tworzone są ze stali szlachetnej w połączeniu ze sztucznym tworzywem. Ekspresy ciśnieniowe stały się bardzo popularnym elementem wyposażenia kuchni. Producenci prześcigają się w tworzeniu zróżnicowanych produktów. Obecnie mamy szeroki wybór ekspresów o różnych kształtach i kolorach, tak aby zadowolić najwybredniejszych klientów. Nie zapominajmy jednak, że ekspres jest ważnym elementem wyposażenia kuchni i powinien być jej ozdobą. Jest to raczej duży sprzęt, dlatego warto zastanowić się nad miejscem jego ustawienia, pamiętając o wygodnym dostępie do pojemnika na wodę i kawę. 

 

Bez względu na to, jaki ekspres kupimy, pamiętajmy o systematycznym odkamienianiu i czyszczeniu ekspresu, gdyż nie tylko wpływa na to na jakość kawy ale w znacznym stopniu przedłuża jego żywotność!

Na rynku dostępne są środki do samodzielnego czyszczenia ekspresów ciśnieniowych w postaci tabletek lub płynów do czyszczenia obwodów kawy i mleka oraz środki odkamieniające.

 

Komentarze do wpisu (0)

BLOG

 

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bestsellery
JURA ENA Micro 90 One Touch Silver
JURA ENA Micro 90 One Touch Silver
4 290,00 zł
szt.
JURA WE8
JURA WE8
7 490,00 zł
szt.
Moccamaster KBG 741 AO Red
Moccamaster KBG 741 AO Red
849,00 zł
szt.
Moccamaster KBG 741 AO Silver
Moccamaster KBG 741 AO Silver
849,00 zł
szt.
NIVONA CafeRomatica 768 One Touch Srebrny 3D
NIVONA CafeRomatica 768 One Touch Srebrny 3D
3 199,00 zł
szt.
NIVONA CafeRomatica 838 One Touch Czarny
NIVONA CafeRomatica 838 One Touch Czarny
4 200,00 zł 3 799,00 zł
szt.
NIVONA CafeRomatica 839 One Touch Srebrny
NIVONA CafeRomatica 839 One Touch Srebrny
3 900,00 zł 3 499,00 zł
szt.
NIVONA CafeRomatica 848 One Touch Srebrny
NIVONA CafeRomatica 848 One Touch Srebrny
4 650,00 zł 3 799,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl