BLOG

ANIRAX - Blog

 

Bestsellery
Kawiarka Bialetti Aeternum Elegance 6tz
Kawiarka Bialetti Aeternum Elegance 6tz
110,00 zł 99,00 zł
szt.
Kawiarka Bialetti Moka Induction 6tz (Indukcja)
Kawiarka Bialetti Moka Induction 6tz (Indukcja)
185,00 zł 175,00 zł
NIVONA CafeRomatica 520 Czarny
NIVONA CafeRomatica 520 Czarny
1 999,00 zł 1 699,00 zł
szt.
NIVONA CafeRomatica 660 Czarny
NIVONA CafeRomatica 660 Czarny
2 599,00 zł 2 199,00 zł
szt.
NIVONA CafeRomatica 670 Silver Line
NIVONA CafeRomatica 670 Silver Line
2 799,00 zł 2 399,00 zł
szt.
NIVONA CafeRomatica 680 Black Cube
NIVONA CafeRomatica 680 Black Cube
2 799,00 zł 2 399,00 zł
szt.
NIVONA CafeRomatica 758 One Touch Czarny
NIVONA CafeRomatica 758 One Touch Czarny
2 999,00 zł 2 899,00 zł
szt.
NIVONA CafeRomatica 768 One Touch Srebrny 3D
NIVONA CafeRomatica 768 One Touch Srebrny 3D
3 199,00 zł 2 990,00 zł
szt.
Przepisy kawowe

Polecamy pyszne desery i specjały kawowe.


Mantowa kawa

 

a

 

Składniki:

 

 

 

  • 30 ml espresso lub mocnej kawy (np. mokka) MK CAFE Premium
  • 1 deser czekoladowy "Monte"
  • 200 ml mleka
  • czekolada gorzka z dodatkiem skórki pomarańczy

 

 

 a

Przygotowanie:

 

Na dno wysokiej szklanki włożyć cały deser, wlać wcześniej podgrzane i spienione mleka a następnie kawę. Całość posypać startą czekoladą.

 

źródło:  mkcafe.pl

 



Mus z białą czekoladą i malinami     a prosto z kwestiasmaku.pl

  

a

Składniki na 5 porcji:
 

• maliny
• likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
• kakao
 
Mus z białą czekoladą:
 
• 100 g białej czekolady
• 1 duże jajko
• 3 łyżki cukru
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% - bardzo zimnej


a

Przygotowanie:

 

Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca.

 

Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem.

 

Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka.

 

Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc.

 

Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.

źródło:  kwestiasmaku.pl



Zakręcona Ajer Coffee

Składniki:

 

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • espresso lub 50 ml mocnej kawy np. MK CAFE Premium
  • 100 ml mleka
  • bita śmietana
  • opcjonalnie 20 ml Brendy

 a

Przygotowanie:

 

Utrzyj żółtko z cukrem na puszystą masę, tak jak przygotowuje się klasyczny kogel-mogel. Jeśli planujesz wzmocnić kawę alkoholem, pod koniec ucierania powoli i bardzo delikatnie dolewaj Brandy. Przełóż utarte żółtko do szklanki o pojemności około 250 ml. Powoli wlej wcześniej podgrzane i spienione mleko. Odczekaj chwilę, a następnie delikatnie, żeby warstwy nie zmieszały się, wlej do mleka kawę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną  i ewentualnie wiórkami czekolady.

źródło:  mkcafe.pl

 



 a

Czekoladowe otulenie


Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy MK Cafe Premium
  • 100 ml mleka
  • 1/3 tabliczki czekolady
  • Konfitura z czarnej porzeczki lub wiśni

 

 

Przygotowanie:

Mleko i czekoladę umieść w niewielkim garnku i powoli podgrzewaj cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelej czekoladę do wcześniej zaparzonej kawy i dodaj 2 łyżeczki konfitury najlepiej z czarnej porzeczki. Udekoruj bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

 

 

źródło:  mkcafe.pl

 


 a

 

Kawowy Crème brûlée

Składniki: (dla 4 osób)

  • 100 ml kawy
  • 150 g śmietany
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżka rozpuszczalnego espresso (instant)

Przygotowanie:

  • Połącz śmietanę, mleko, kawę i cukier w rondlu. Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając. 
  • Zdejmij rondel z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.
  • Ubij jajka z żółtkami i dodawaj masę kawowo śmietanową.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (piekarnik gazowy w ustawieniu 2-3, piekarnik z termoobiegiem 160°C). Przełóż powstałą masę do  niewielkich naczyń (ok 125 ml) wysmarowanych masłem. Umieść naczynia na dużej blasze wypełnionej wodą i piecz przez ok 30-35 minut.
  • Wyjmij naczynia z masą z piekarnika, odstaw do wystygnięcia a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  • Każde naczynie posyp cukrem i skarmelizuj używając specjalnego palnika do karmelizacji lub wstaw do rozgrzanego piekarnika z funkcją grill na 2-3 minuty.
  • Tuż przed podaniem posyp delikatnie każde z naczynek espresso w proszku. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

 

źródło: oficjalna strona Jura Poland 


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl