Wyróżnienia

Zastanawiasz się nad zakupem ekspresu do kawy? 1

Zadajesz sobie pytanie: jaki ekspres wybrać, aby w pełni spełniał Twoje oczekiwania i żeby nie przepłacić?

Przed zakupem należy przemyśleć kilka istotnych kwestii, między innymi:

  • Czego oczekujemy od ekspresu?
  • Jakie kawy pijemy – czarne czy mleczne?
  • Ile kaw dziennie pijemy?
  • Jak skomplikowany może być proces czyszczenia i konserwacji?

 

Na rynku dostępna jest bardzo szeroka oferta ekspresów do kawy. Ekspresy dzielimy na przelewowe i ciśnieniowe. Ekspresy ciśnieniowe mogą być nisko lub wysokociśnieniowe, kolbowe lub automatyczne.

Zajmiemy się tutaj głównie automatycznym ekspresem ciśnieniowym, ponieważ kawa parzona pod dużym ciśnieniem jest zdecydowanie lepsza, bardziej aromatyczna a co najważniejsze zdrowsza.

Ekspresy ciśnieniowe dają nam bardzo dużo możliwości i wyposażone są w rozmaite funkcje. Podstawowym ich zadaniem jest zaparzanie espresso, na bazie którego można przyrządzić wiele napojów mlecznych, takich jak: caffe latte, latte macchiato i cappuccino.

Najwygodniejsze w obsłudze są oczywiście ekspresy automatyczne. W zależności od rodzaju napoju kawowego, jaki wybierzemy, ekspres sam dobiera odpowiednią ilość wody i kawy, którą mieli i zaparza.

Jak sama nazwa wskazuje, ekspres ciśnieniowy w swojej pracy wykorzystuje wysokie ciśnienie. Ciśnienie w ekspresie mierzone jest w barach. Wartość ciśnienia, najczęściej jest to 15 barów, oznacza siłę, z jaką woda o temperaturze ok. 95°C wtłaczana jest do pojemnika z kawą, następnie trafia bezpośrednio do filiżanki. Czas parzenia wynosi ok 30 sekund. W ten sposób, świeżo mielona i zaparzona kawa, posiada mocny aromat i charakterystyczną piankę zwaną cremą. Crema powstaje pod wpływem wysokiego ciśnienia i oprócz ładnego wyglądu dłużej utrzymuje aromat i temperaturę napoju.

Zaletą  ekspresów ciśnieniowych jest bardzo proste czyszczenie. Fusy w postaci zbitej pastylki transportowane są do zbiornika na zużytą kawę. Wystarczy jedynie wyjąć pojemnik, usunąć jego zawartość i dokładnie umyć aby zapobiec powstawaniu bakterii.

 

Czym kierować się przy zakupie automatycznego ekspresu do kawy? 

 

   Kawy czarne czy mleczne

Jeśli preferujesz wyłącznie kawy czarne szukaj ekspresów z takim przeznaczeniem. W tym przypadku najistotniejsza jest jakość kawy czarnej. JURA oferuje nam P.E.P.® czyli proces ekstrakcji pulsacyjnej, którego zadaniem jest wydobycie z kawy maximum aromatu, NIVONA wyposażona jest w Aroma Balance – 3 profile smakowe do wyboru, natomiast Melitta posiada funkcję intenseAroma. Patrz poniżej → Maksimum aromatu.

Zazwyczaj ekspresy z nastawieniem na kawy czarne i tak wyposażone są dodatkowo w manualne dysze spieniające mleko, więc w każdej chwili będziesz mógł przyrządzić kawę mleczną. Aby spienić mleko wystarczy jedynie otworzyć i w odpowiednim momencie zamknąć dyszę a następnie przestawić filiżankę i uruchomić proces parzenia kawy czarnej.

Dla miłośnika kaw mlecznych zdecydowanie najlepszym i najwygodniejszym rozwiązaniem jest ekspres z funkcją One Touch – dzięki której możemy przygotować kawowe specjały bez konieczności przesuwania filiżanki, czy szklanki – jedynie za naciśnięciem jednego przycisku. Wystarczy koniec wężyka zanurzyć w pojemniku z mlekiem, wybrać kawę a ekspres sam wyczaruje nam nasz ulubiony specjał np. cappuccino.

Więcej o ekspresach z funkcją One Touch przeczytasz tutaj → One Touch - magia jednego przycisku.

 

 

   Jednostka zaparzacza

To serce ekspresu. Jednostka zaparzania jest kluczowym komponentem każdego w pełni automatycznego ekspresu do kawy. Umożliwia regulacje ilości kawy od 5 nawet do 16 gram. Wielkość ma tu znaczenie. Im większa jednostka tym lepiej. Pozwala to na przygotowanie kawy dokładnie według naszych indywidualnych preferencji. Ekspresy JURA posiadają największą jednostkę zaparzającą na rynku do 16 gram, ekspresy NIVONA i MELITTA do 12,5 grama, a Saeco oferuje nam 9 gram.

Większość ekspresów wyposażona jest w System Wstępnego Zaparzania, który pozwala na wydobycie maksimum aromatu z każdej mieszanki i każdego rodzaju kawy.

 

   Młynek stalowy czy ceramiczny?

Zdecydowanie trwalsze są młynki stalowe. Młynki ceramiczne są mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne, ponadto żarna ceramiczne nie są tak ostre jak stalowe przez co generują więcej pyłu podczas mielenia co niekorzystnie wpływa na walory smakowe kawy.

 

   Pojemność zbiorników na wodę i ziarna

Jeśli pijesz kilka kaw, pojemniki mogą być mniejsze i możesz pozwolić sobie na wybór kompaktowego urządzenia. Jeśli Twój ekspres ma przyrządzać większą ilość napojów, wybierz zbiorniki o większej pojemności.

Zwróć również uwagę na położenie zbiorników, czy jest do nich dostęp z góry, z boku czy od tyłu. Pewnie wiesz, gdzie będzie stał Twój ekspres i zastanów się, czy będziesz miał swobodny dostęp do każdego z pojemników.

 

   Obsługa

Istotną rolę odgrywa tutaj wyświetlacz, który ma nam zapewnić prostą obsługę. Ekspresy posiadają wyświetlacze:

  • piktogramowe
  • tekstowe
  • obrazkowe
  • dotykowe

Im dalej tym obsługa jest bardziej intuicyjna. Wystarczy użyć pokrętła lub dotknąć panel dotykowy a lista specjałów kawowych pojawi się na nowoczesnym wyświetlaczu TFT, jak również wszystkie komunikaty dotyczące uzupełnienia ziaren kawy, wody, opróżnienia zbiornika na fusy, itp.

Większość ekspresów posiada zintegrowane programy czyszczenia, które w dużym stopniu pomagają w utrzymaniu higieny. Ekspres wyświetlając odpowiedni komunikat, informuje nas o konieczności płukania, odkamieniania, czyszczenia obwodów mlecznych, czy obwodów kawy. Ekspresy NIVONA i MELITTA dodatkowo posiadają możliwość bezpośredniego wpięcia wężyka do tacki ociekowej bez konieczności podstawiania naczynia w momencie przepłukiwania spieniacza. Ma to znaczenie, gdyż czynność tę wykonujemy po każdym cyklu kaw mlecznych. Więcej o higienie przeczytasz tutaj → Jak dbać o ekspres do kawy?

W tym wypadku kierujemy się wyłącznie wygodą użytkowania i … zasobnością portfela.

 

   Regulowana wylewka

Najnowsze ekspresy posiadają pojedynczą lub podwójną wylewkę z regulacją wysokości w zakresie od 55 do 153 mm, co pozwala nam na przyrządzenie espresso, cappuccino w filiżance lub caffe latte, latte macchiato w wysokiej szklance.

 

 

   Filtry

Ekspresy posiadają miejsce do montażu filtra, które gwarantują zawsze świeżo filtrowaną wodę, usuwając z niej składniki źle wpływające na smak i jakość parzonej kawy. Nowością na rynku jest wprowadzony przez JURĘ Inteligentny system wody (I.W.S.®) z czujnikiem filtra, który umożliwia jego automatyczne wykrycie oraz odpowiednie ustawienie urządzenia. Filtry są też bezwzględne dla kamienia, przedłużając tym samym żywotność ekspresu.

 

   Maksimum aromatu

Obecnie ekspresy wyposażone są w zaawansowane procesy parzenia. Polegają one na optymalnym czasie ekstrakcji w celu wydobycia z kawy całego bogactwa smaków i aromatów, imitując wręcz pracę wprawionego baristy. Mowa tu o:

P.E.P.® - Procesie Ekstrakcji Pulsacyjnej - procesie opracowanym przez JURĘ polegającym na przetłaczaniu gorącej wody przez zmieloną kawę w szybko postępujących po sobie cyklach, uzyskując w ten sposób espresso najwyższej jakości.

Aroma Balance – procesie opracowanym przez NIVONĘ, gdzie poprzez zmianę ciśnienia, przepustowość i czas retencji gorącej wody w świeżo mielonej kawie możemy otrzymać trzy profile smakowe: dynamiczny, stały i intensywny.   

intenseAroma – taką funkcję posiadają ekspresy MELITTA. Można ją wybrać zamiast standardowego procesu zaparzania. Rezultatem jest szczególnie intensywny smak kawy - bez konieczności zmiany ilości kawy lub używanej wody.

 

   Termoblok

Termoblok powoduje bardzo szybkie nagrzewanie wody w ekspresie. Im większa moc grzałki, tym szybsze rozgrzanie ekspresu i gotowość do pracy. Moc ekspresu jest uzależniona od wielkości urządzenia. Ekspresy automatyczne mają zazwyczaj moc 1300-1500 W. 

 

Dodatkowe rzeczy na które warto zwrócić uwagę:

  • możliwość zaprogramowania indywidualnej: mocy kawy, ilości wody i temperatury parzenia
  • możliwość obsługi za pomocą smartfona - idealne rozwiązanie dla fanów nowych technologii
  • wygląd urządzenia, gdyż niewątpliwie ekspres jest ważnym elementem wyposażenia kuchni i powinien być jej ozdobą.

 

 

Bez względu na to, jaki ekspres kupimy, musimy pamiętać o systematycznym odkamienianiu i czyszczeniu ekspresu, gdyż nie tylko wpływa to na jakość kawy ale w znacznym stopniu przedłuża jego żywotność!

Pliki (1)

Komentarze do wpisu (1)

1 grudnia 2017

Poruszyliście parę spraw o których nie miałam pojęcia. Teraz wiem o co pytać. Dzięki

BLOG

ANIRAX - Blog

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl